Praktische Informatie

Taal

De officiële talen van Mallorca zijn Spaans en Catalaans. Daarbij heeft elk dorpje zijn eigen dialect. De jongere Mallorcanen spreken ook wel een aardig woordje Engels of Duits, dankzij de vele toeristen die het eiland bezoeken.

Geld

Omdat Mallorca bij Spanje hoort, kunt u hier gewoon met de euro betalen. Bovendien kunt u in de toeristische gebieden met de meeste creditcards en pinpassen betalen. Op de markten zult u vaak contant moeten betalen.

Prijzen

De prijzen in de Mallorcaanse Horeca liggen gelijk aan de rest van Europa. Daarbij verwacht men ook overal fooi: de kapper, de taxichauffeur, het kindermeisje van het hotel. In Mallorca is het niet gebruikelijk om het wisselgeld als fooi te geven, zoals in Nederland. Men verwacht 5 tot 15% fooi.
Gezondheid

Voor Spanje en dus voor Mallorca zijn geen inentingen nodig. Houdt er wel rekening mee dat het eiland bezocht wordt door veel toeristen van over de hele wereld. Vooral tijdens de topdrukte kan Mallorca een gemakkelijk verspreidingsgebied zijn. Maar dit betekent niet dat u niet onbezorgd op vakantie kan gaan; de kans op besmetting blijft klein.

Douane

Vooral in de zomer is het erg druk op het vliegveld. Mallorca is niet gevaarlijker dan andere delen van Spanje, dus let goed op uw handbagage en laat geen tassen onbeheerd achter terwijl u een auto wilt huren.
Vlakbij de bagagehal op het vliegveld is een toeristenbureau. Hier vind je alle informatie over overnachtingen, attracties, bezienswaardigheden en vervoer. Bovendien kan je hier ook gratis kaarten van het eiland halen.

Overnachtingen

Reserveer op tijd! Mallorca moet jaarlijks 8 miljoen gasten verwerken. Daarbij moet u zich ook goed inlezen in het gebied waar u op vakantie wilt. El Arenal is bijvoorbeeld niet geschikt voor een gezinsvakantie omdat ’s nachts luidruchtige feestgangers op straat lopen. Wie wil feesten kan daarentegen beter niet naar Alcudia gaan.
Sommige vormen van logies vereisen een langer verblijf. Wie bijvoorbeeld in een van de populaire aparthotels wil overnachten, moet vaak voor minimaal een week reserveren.

 

Agenda

 • Carnaval
  In januari vindt het carnaval plaats. Zondags wordt er in Palma een spectaculaire optocht gehouden.
 • Feria
  Dit volksfeest in februari wordt gevierd met de Flamenco, sherry en veel kleding met ruches.
 • Wijnfeest
  Wanneer in Binissalem de wijnoogst plaats vindt, viert het hele eiland feest. Meestal in september of oktober.
 • Patronaatfeesten
  Elke stad heeft zijn eigen beschermheilige. Ook deze worden jaarlijks geëerd met een groot feest. Er zijn dan muziekoptredens, theatervoorstelling, wedstrijden en aan het einde van de dag een vuurwerkshow.