Mallorcaanse cultuur

Wie op Mallorca slechts in de populaire badplaatsen blijft, zal weinig zien van de cultuur. Hiervoor kun je beter een van de musea in Palma bezoeken of het binnenland intrekken. Want hoewel de Mallorcanen bekend staan als een gastvrij volk, trekken ze zich steeds meer terug van de met toeristen overspoelde kustplaatsen. Een andere manier om de Mallorcaanse cultuur te ontdekken is overnachten op een boerderij, het zogenaamde argotoerisme.

In het binnenland zijn de typische handwerkzaamheden nog te vinden. Elk stadje heeft zijn eigen specialiteiten; Inca is dé plek als het gaat om leerbewerking, en voor de handgemaakte Mallorcaparels moet u in El Corte Inglés zijn. De typische Mallorcaanse kunst vindt u op elke hoek van de straat. Ook hier lijkt het alsof alles weer gericht is op de toerist. Want hoewel Mallorcanen niet echt fan zijn van deze luidruchtige vreemdelingen, vergeten ze nooit waar hun belangrijkste inkomstenbron ligt!




Geschiedenis

Mallorca kent een lange en kleurrijke geschiedenis. Het eiland in de Middellandse zee is al bewoond sinds duizenden jaren voor Christus. Onder de invloed van het Romeinse rijk ontstonden de eerste dorpjes die nu nog bestaan, zoals Palma en Alducia. Ook brachten de Romeinen de wijn- en olijfgaarden mee die tegenwoordig op het eiland te vinden zijn, en zorgden daarmee 2000 jaar terug voor een bloeiende economie op het eiland. Ook de naam Mallorca herinnert nog aan deze Romeinse heerschappij. Het is afgeleid van het Latijnse insula maior, wat het grotere eiland betekent. Het verbasterde tot maiorica en later werd het Mallorca. Menorca, het buureiland, betekent logischerwijs ‘kleinere eiland’.

Omdat het eiland in de Middelandse zee ligt, is het gedurende de geschiedenis vaak aangevallen en geannexeerd door verschillende rijken, waaronder het Byzantijnse rijk. In 1276 werd het koninkrijk van Mallorca gesticht, maar nog geen eeuw later werd het eiland alweer opnieuw veroverd, ditmaal door het koninkrijk Aragon. Al deze ‘gasten’ lieten zo hun sporen op het eiland na. Er zijn op het eiland nog talloze bouwwerken en monumenten te vinden die je herinneren aan deze verschillende volkeren, van de Romeinen tot de Aragonezen.

Na de Spaanse successieoorlog begin 18e eeuw, was Mallorca, samen met de andere eilanden van de Balearen een gemeente van Spanje. Later werd de eilandengroep een autonome gemeente met Palma de Mallorca als hoofdstad.

Na de vele veroveringen door de geschiedenis heen, werd Mallorca in de jaren ’50 van de vorige eeuw nóg een keer binnengevallen; ditmaal waren het geen veroveraars, maar talloze toeristen die ontdekte dat Mallorca zeer geschikt was als vakantiebestemming.

Deze toeristenboom zorgde voor veel veranderingen op het eiland. De inwoners speelde goed in op de behoeften en wensen van de bezoekers, waardoor toerisme nu de belangrijkste inkomstenbron van het eiland is. Verschillende gebieden trekken verschillende toeristen aan; men bouwde rustige, afgelegen hotels in de bergen en ging aan de kust los met de bouw van bars en nachtclubs. Ook ging het eiland zich meer aanpassen aan het uitgavepatroon van de vakantiegangers; de prijzen voor hotels, eten en drinken zijn inmiddels ongeveer net zo hoog als elders in Europa.

Aan de snelle bouw van hotels en attracties is nu gelukkig een eind gekomen. De overheid van Mallorca probeert te voorkomen dat het eiland volledig uitgeleefd wordt en door middel van renovatiewerkzaamheden wordt er geprobeerd om het eiland haar oude aanzien weer terug te geven. Oude, lelijke hotels worden gesloopt en vervangen door gebouwen met een wat meer traditionele stijl. Dit is nog lang niet overal gebeurd, maar de overheid blijft er aan werken.

Voor sommige mensen is vakantie op Mallorca niet genoeg; ze zouden er wel het hele jaar kunnen blijven. Veel mensen zijn naar het eiland verhuisd, waardoor het inwonertal van de Balearen de afgelopen jaren flink gestegen is.